sobota, 2 lipca 2016

Orzechowe pieguski

Jedz Jak Lubisz
Orzechowe, kruche i chrupiące ciasteczka z kawałkami czekolady- smakują lepiej niż oryginalne pieguski :) Ich przygotowanie trwa zaledwie 10 minut (plus czas pieczenia ;), a efekty są nieziemskie- to chyba moje ulubione ciastka.
Potrzebujesz: 
-2 szklanki mąki pszennej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki drobnej soli,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-1/3 szklanki cukru trzcinowego,
-3 łyżki oleju,
-1/4 szklanki ciepłej wody,
-2 czubate łyżki masła orzechowego,
-tabliczka drobno posiekanej gorzkiej czekolady,

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  2. W osobnym naczyniu rozmieszaj mikserem cukier, olej, wodę i masło orzechowe- na jednolitą masę.
  3. Do suchych składników dolej mokre oraz posiekaną czekoladę, a następnie wyrób ciasto rękoma. Jeśli będzie zbyt suche- dolej odrobinę wody.
  4. Odrywaj kawałki wyrobionego ciasta i formułuj je w kuleczki, a następnie dociśnij dłonią. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template