Orzechowe, kruche i chrupiące ciasteczka z kawałkami czekolady- smakują lepiej niż oryginalne pieguski :) Ich przygotowanie trwa zaledwie 10 minut (plus czas pieczenia ;), a efekty są nieziemskie- to chyba moje ulubione ciastka.
Potrzebujesz:
-2 szklanki mąki pszennej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki drobnej soli,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-1/3 szklanki cukru trzcinowego,
-3 łyżki oleju,
-1/4 szklanki ciepłej wody,
-2 czubate łyżki masła orzechowego,
-tabliczka drobno posiekanej gorzkiej czekolady,
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj mikserem cukier, olej, wodę i masło orzechowe- na jednolitą masę.
- Do suchych składników dolej mokre oraz posiekaną czekoladę, a następnie wyrób ciasto rękoma. Jeśli będzie zbyt suche- dolej odrobinę wody.
- Odrywaj kawałki wyrobionego ciasta i formułuj je w kuleczki, a następnie dociśnij dłonią. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz